TŁUSTY CZWARTEK

Istnieją w naszym kraju różne tradycje i zwyczaje, które są ciągle żywe i stale kultywowane. Jednym z takich zwyczajów jest Tłusty Czwartek, a nieodzownym jego akcentem są pączki. Dawniej Tłusty Czwartek był początkiem wielkiego Tłustego Tygodnia, a jednocześnie ostatniego tygodnia karnawału. Pączki, faworki, róże karnawałowe – to tradycyjne przysmaki, towarzyszące nam właśnie w czwartek poprzedzający rozpoczęcie przez chrześcijan Wielkiego Postu. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Chyba jednak nie mamy się czego obawiać. Cukiernicy wyliczyli, że na jednego Polaka przypada średnio 2,5 pączka. Oprócz pączków bardzo popularne tego dnia są faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Ciekawostką jest, iż dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Nam jednak zdecydowanie bardziej smakują pączki ze słodkim nadzieniem, bo Tłusty Czwartek to zdecydowanie najsłodszy dzień w roku. Faworki oraz pączki królują dziś w cukierniach i na stołach Polaków, a także w naszej szkole, co stało się już szkolną tradycją. Co prawda dziś grupa cukierników dzieli się swoimi wyrobami za pomocą Internetu, ale obiecujemy, że za rok będziecie mogli osobiście ich spróbować na naszym szkolnym hollu. Jedno co dziś możemy Wam obiecać to, że niebawem skosztujecie smacznych wypieków naszych szkolnych cukierników przy okazji innych uroczystości. Dziś życzymy wszystkim słodkiego obżarstwa…..