KSZTAŁCIMY ZAWODOWO – CUKIERNIK I TECHNIK HANDLOWIEC

„Powiedz mi – to zapomnę, naucz mnie –  to może zapamiętam, ZAANGAŻUJ MNIE – to się nauczę…”

To słowa Benjamina Franklina, które nauczyciele Zespołu Szkół w Radomyślu Wielkim bardzo często wcielają w życie, dzieląc się swoim doświadczeniem z uczniami. Szkoła ma przecież podejmować działania wspomagające rozwój każdego uczącego się, stosownie do jego potrzeb i możliwości, aby podnosząc wykształcenie zawodowe, umożliwić mu wybór odpowiedniej drogi życia (może nowego mistrza cukiernictwa). Odpowiadając na potrzeby uczniów klas branżowych w zawodzie cukiernik i technikum handlowego, którzy pragną rozwijać swoje umiejętności nie tylko kulinarne ale i cukierniczo – piekarskie, w ramach zajęć z panią Martą Plutą uczennice przygotowały słodki stół.

CANDY BAR- SŁODKI STÓŁ to bufet pełen kolorowych słodkości. Nieszablonowa atrakcja podczas wielu wydarzeń – imprez, eventów firmowych, wesel. Stół został przygotowany profesjonalnie, a słodkości były wyśmienite. Wszyscy wykonali wspaniałą pracę. To już nie pierwsze takie przedsięwzięcie i pewnie nie ostatnie. Bo jak to mówią: praktyka czyni mistrza. Takie lekcje to nie tylko doskonalenie umiejętności pieczenia, ale również zaplanowania i zrobienia zakupów oraz pięknego wyeksponowania przygotowanych smakołyków. Dziękujemy uczennicom za  zaangażowanie, które uzbrojone w cierpliwość, z aptekarską dokładnością rozwijały swoje umiejętności artystyczne, gdyż cukiernik to artysta w każdym calu oraz pani Marcie, która bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami z młodzieżą.