Mazurki wielkanocne to słodkości, bez których nie wyobrażamy sobie tradycyjnych, polskich świąt wielkanocnych. Na naszych stołach te wypieki goszczą zwykle raz do roku i są ozdobą wielkanocnego stołu. Tradycyjny mazurek powstaje z kruchego ciasta. Brzegi górnej powierzchni placka zaznacza się rysunkiem z ciasta lub masy orzechowej albo migdałowej. Popularne jest też wykonywanie na wierzchu kratki z ciasta. Mazurek często przekłada się lub pokrywa jego wierzch masami oraz polewą, lukrem lub galaretką i zdobi owocami, orzechami, bakaliami.
Nawiązując do tradycji, w naszej szkole odbył się konkurs cukierniczy na „Najładniejszy Mazurek wielkanocny”. W rywalizacji brali udział uczniowie klasy 3 Szkoły Branżowej o profilu Cukiernik. Mieli oni za zadanie wykonać mazurek o dowolnym kształcie, jednak tematyka powinna nawiązywać do nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Oceniana była w głównej mierze estetyka wykonania, nawiązanie do tematu, dobór barw i pracochłonność.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów oraz dużej kreatywności.